Велике Роуд-шоу українських ІТ-компаній до Лондона: як  підкорити британський ринок

Велике Роуд-шоу українських ІТ-компаній до Лондона: як підкорити британський ринок

За останнім дослідженням DO IT Like Ukraine, Велика Британія залишається ключовим європейським технологічним ринком для української ІТ-бізнесу. На сьогодні в цій країні представлено понад 110 українських компаній, до 3% ІТ-спеціалістів релокувались сюди з початку війни. Це топ десять місць для відкриття нових офісів нашими компаніями. Британський ринок вабить українських розробників своєю відкритістю, інноваційністю та  великими можливостями для росту. Аби продемонструвати міжнародним та британським партнерам, шо українське ІТ стабільно працює в умовах війни та відкрите до нових проєктів, з 30 листопада по 7 грудня у Лондоні пройшло Велике українське Tech Роуд-шоу. 

Про Роуд-шоу

За ініціативи Асоціації “IT Ukraine” девʼять ІТ-компаній обʼєднались в рамках міжнародного проєкту IT Export Alliance, який успішно працює з 2020 року, та за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес, Посольства України у Великій Британії представили українську ІТ-індустрію на великих міжнародних конференціях-виставках Fintech Connect, TechEx Global, GIANT Health в Лондоні. Насичена програма заходів включала виступи заступника Міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова та заступника Міністра економіки Олександра Грибана, а також представників компаній в форматі панельних дискусій та індивідуальних презентацій. На GIANT Health відбулася окрема українська панель «Як війна стимулює цифрову трансформацію системи охорони здоров’я в Україні», під час якої Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації “IT Ukraine” подискутував з представнниками компаній Computools, KindGeek, Coax Software, Devlight на тему викликів для HealthTech під час війни, ключових трансформацій системи охорони здоров’я та технологічних рішень, які на сьогодні пропонують наші розробники.   

Компанії-учасниці Роуд-шоу - Computools, Kind Geek, Coax Software, 8allocate, Relevant Software, Devlight, Lampa Software, Integrity Vision, N-iX - мали можливість презентувати свою експертизу та інноваційні рішення в галузях Fintech, Health Care, AI & BigData, IOT, цифрової трансформації під час 300+ B2B  зустрічей з  британськими клієнтами.

«Ми активно підтримуємо формати торгових місій, які дозволяють системно представляти Україну на ключових міжнародних майданчиках, де є наші клієнти, з власними національними стендами, за участі уряду, асоціацій та компаній. Такі торгові місії сприятимуть секторальному розвитку та зростанню зрілості нашого ринку. Дуже важливо, щоб Україна не випадала з фокусу основних країн, основних ринків і клієнтів і могла нагадати, що виграти війну економічним фронтом – це надати нам контракти та інвестиції. Українські компанії готові безперебійно надавати послуги та постачати продукцію і це треба підтверджувати живою присутністю.

Важливо, що торговельне турне охопило три нові майданчики в Сполученому Королівстві, які менше відомі для наших компаній, - Fintech Connect, TechEx Global, Giant Health - що дає можливість компаніям працювати з новими типами клієнтів. Формат обʼєднання IT Export Alliance, до якого доєднались нові учасники – ще один спосіб краще обʼєднати ІТ-компанії для виходу на великі іноземні ринки. А той факт, що до цього доєднались ще державні органи влади виступами та офлайн присутністю – все це створило додаткову державно-приватну синергію, а в сукупності продемонтрувало партнерам, що ми хочемо виходити на нові ринки таким єдиним економічним фронтом» - зазначає Валерій Добровольський, Керівник команди з розвитку IT, інженерних та креативних індустрій Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Учасники Роуд-шоу разом із заступником Міністра економіки Олександром Грибаном на TechEx Global

Учасники Роуд-шоу разом із заступником Міністра економіки Олександром Грибаном на TechEx Global

Про британський ринок, бренд України та синергію

Роуд-шоу довела, Велика Британія – супер відкрита для України та пропозицій українських ІТ-компаній. Непоодинокі кейси, коли британці віддають перевагу українським компаніям аби підтримати нас. При цьому, британський ринок дуже  обʼєднаний  з потужним нетворкінгом. Компанії відкриті з точки зору спільного навчання, спільних проєктів, обміну досвідом та працівниками. 

Британський ринок – стрімлайновий та охоплює всі технологічні домени. Те, що ми розглядаємо в України як тренди, в Британії вже мають застосування як бізнес-тенденції. Британці не бояться економічної рецесії. Вони готові розширятися, пролонгувати контракти та заключати нові, залучати українські компанії та наших розробників. Водночас, британське суспільство консервативне. Тому, компанії, які представлені у складі офіційної делегації, як було у випадку Роуд-шоу, по-іншому сприймаються британськими клієнтами з точки зору бізнес-репутації.

Сильний бренд України за кордоном та Brave - репутація сприяє українським технологічним компаніям на міжнародних ринках. Так, у британських клієнтів не виникає застережень щодо співпраці з українськими розробниками. Вони не відчувають збоїв та зміни в якості делівері. Навпаки, розповіді про те, як ми працюємо, надихає їх, і вони готові ще більше інвестувати.

Синергія та об’єднані формати просування на зовнішньому ринку дозволяють оптимально використати ресурси компанії та дають більше можливостей для виступів та спільних публічних заходів, а відтак збільшують конверсію для всіх учасників. У цьому сенсі, вектор розвитку українського ІТ – не конкурувати, а спільно виходити на зовнішні ринки.

Основна задача українських ІТ-компаній на міжнародних ринках сьогодні – не випадати з міжнародного інформаційного поля. Важливо виїжджати до клієнтів, показувати, що ми працюємо, ми не закриті в країні і продовжуємо розвиватись. Такий «персональний нетворкінг» стимулюватиме підписання нових контрактів. У протилежному випадку за декілька років про нас просто можуть «забути». Організовані в рамках Роуд-шоу В2В зустрічі підтвердили, наскільки важливим є офлайн контакт з клієнтом.

«Ми організували торговельну місію в період найбільшого піку бізнес-активностей в Лондоні. Асоціація, як національна платформа для українського ІТ, об’єдналась з партнерами, і в першу чергу, Програмою ЮСЕЙД «Конкурентоспроможна економіка України», щоб представити на національних стендах нашу індустрію та високу експертизу українських розробників. Нас підтримали представники уряду й це потужна підтримка, яка транслювалась нашим британським клієнтам. Всі заходи були різного спрямування і всюди нам було, що розказати та показати. Наші національні стенди перетворились на майданчики для переговорів, які самі по собі притягували клієнтів та партнерів. І тут дуже важливим було саме офлайн спілкування й зустрічі представників наших компаній, які приїхали з України. Це ще раз продемонструвало наскільки нагальним є питання тимчасового виїзду компаній за кордон для участі у міжнародних заходах. І у цьому сенсі Є-відрядження та надання можливості українському бізнесу підтримувати таку офлайн комунікацію є найбільшою підтримкою з боку держави для розвитку ІТ та утримання наших позицій на зовнішніх ринках. Самим цінним досягненням Роуд-шоу стало те, що ми могли донести наші меседжі безпосередньо до клієнта! Наша місія показала наскільки відкритим британський ринок є для українських компаній і у нас зараз є це вікно можливостей. За підсумками ми отримали десятки звернень на пошук клієнтів в Україні. Весь цей час Асоціація нарощувала свою присутність у Великій Британії і ми відкриваємо своє представництво в Лондоні для розвитку цих бізнес можливостей на британському ринку», - підкреслює Костянтин Васюк, Виконавчий директор Асоціації

Українська панельна дискусія на GIANT Health

Українська панельна дискусія на GIANT Health

Щодо підтримки конкурентоспроможності українського ІТ

Найкраща стратегія на британському ринку – це підвищувати цінність, яку ми даємо клієнтам, тобто йти по value chain вгору, пропонувати більш складні сервіси та продукти, складніші рішення для клієнтів. Українське IT має більше заглиблюватися в домени, щоб нарощувати унікальні скіли та робити унікальні продукти, а також підтримувати довіру наших партнерів в нашій якості та високому рівні делівері.  

Українське ІТ є найбільш резистентним у світі. І на відміну від конкурентів ця характеристика була реально випробувана та доведена в ході реалізації багаторівневих планів з безперервності ведення бізнесу (BCP), роботи в небезпечних та надзвичайно стресових умовах. Наші фахівці усвідомлюють, що виконуючи свою роботу вносять свій вклад у перемогу. Це дає надзвичайну мотивацію працювати максимально якісно  та корисно, тому що ми всі розуміємо, для чого ми це робимо.

Наші розробники відрізняються здатністю створювати added value продукту та завжди пропонують краще рішення, це додатковий аргумент для британських клієнтів, який особливо спрацьовує при виборі між індійськими розробниками та нашими.

Щодо порад новим компаніям

Треба знати свій ринок і провести відповідний ресерч заздалегідь - це зекономить час і визначить правильні фокуси. Необхідно системно розвивати експертні спроможності  компанії, щоб команда знала ринок та специфіку роботи з клієнтом. Важливо їхати до Великої Британії та проводити зустрічі на місці. Британці дуже відкриті до таких форматів спілкування. 

Більше інформації можна дізнатись за посиланням: Прес-конференція за підсумками Роуд-шоу українських ІТ-компаній  до Великої Британії

Учасники Роуд-шоу

KindGeek

FinTech | EdTech | HealthCare | Retail | Media | 200+ employees | LVIV / TALLINN

FinTech | EdTech | HealthCare | Retail | Media | 200+ employees | LVIV / TALLINN

KindGeek - компанія повного циклу розробки програмного забезпечення, яка складається з амбітних професіоналів у сфері технологій та спеціалізується на Software Engineering (Web Development, Mobile Development, DevSecOps,  Product Design,  Blockchain, Big Data, Data Science, Cloud Computing, Support & Maintenance) та Advisory (Digital Transformation, Feasibility Study). KindGeek присутня на ринку Великобританії з 2015 року та продовжує залишатися надійним партнером для успішних стартапів та малих і середніх бізнесів. Британський залишається головним ринком для компанії та складає понад 50% від загального обсягу продажів компанії. KindGeek пропонує британським партнерам послуги повного циклу розробки програмного забезпечення, інноваційні рішення у дизайні та розробці продуктів у Fintech, команду кваліфікованих Java програмістів, консультаційні послуги цифрової трансформації для малих та середніх бізнесів.  

Компанія є членом Ukrainian IT Export Alliance і приймає участь в усіх активностях альянсу. Мета участі в Роуд-шоу - налагодити співпрацю з існуючими та  новими потенційними британськими клієнтам. Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global. CEO KindGeek Антон Скрипник взяв участь в українській дискусійній панелі на Giant Health. 

“Роудшоу в Велику Британію був одним з найважливіших подій для компанії цього року. Не зважаючи на нові виклики для України та індустрії IT, наша команда мала можливість представляти свій потенціал в кількох головних для компанії напрямах - Fintech, Healthcare, AI, Big Data, Cloud. Дякуємо організаторам за надану можливість представляти українську IT-індустрію на трьох конференціях в Лондоні”, - Ірина Повх, Менеджер з розвитку бізнесу в UK.

Контактна інформація:
Iryna Povkh, Business Development Manager
+ 44 (0) 7950108083
iryna.povkh@kindgeek.com

Coax Software

FinTech | Travel | Retail | HealthCare | Automotive | Construction | 80+ employees| FRANKIVSK / LVIV/ KYIV

FinTech | Travel | Retail | HealthCare | Automotive | Construction | 80+ employees| FRANKIVSK / LVIV/ KYIV

Coax Software - компанія з розробки програмного забезпечення, яка вже 12 років створює комплексні індивідуальні рішення для бізнесу, та спеціалізується на розробці Marketplace Development, CRM Application Development, Ecommerce Development, Integrations. 

Компанія працює з клієнтами з Великої Британії вже більше восьми років. Британський ринок складає 40% від загального обсягу продажів компанії. Цей ринок цікавий нам тим, що він є одним з найбільших ринків з попитом на ІТ-рішення в світі. 

Мета участі в Роуд-шоу - розширити коло клієнтів, презентувати компанію та українську ІТ-спільноти на подіях світового масштабу, долучитись до підвищення обізнаності британців щодо роботи української ІТ-індустрії. Для COAX Software участь у роуд-шоу такого формату — це довгострокова інвестиція в розиширення партнерств у Великій Британії. 

Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global. CEO COAX Software Сергій Хмельовський в рамках дискусії Transformational Digital,Data & AI на TechEx Global розказав про останні тренди з розвитку GovTech, Military Tech, FinTech та необанкінга. Тимур Фараджев, Head of Delivery взяв участь в українській дискусійній панелі на Giant Health. 

“Роуд-шоу та рівень його організації були на найвищому рівні. Ми відчули синергетичний ефект участі в таких подіях спільно з асоціацією від імені української ІТ-спільноти. Це був цінний досвід для розвитку нашої компанії: ми краще зрозуміли стан ринку та як бачать українську ІТ-сферу британці; дізналися про нові технології, а також розширили наш професійний нетворк у Британії. Ми не очікуємо швидких результатів, але вже зараз можемо говорити про те, що поїздка була для нас ефективною”, — Сергій Хмельовський, CEO COAX Software.

8allocate

FinTech | Blockchain | EdTech | Logistics | E-commerce | 70+ employees | KYIV/ LVIV/ TALLINN

8allocate - компанія повного циклу розробки, яка має семирічний досвід роботи з процесом розробки та підтримки клієнтів з США, Британії, Сінгапуру, Ізраїлю та інших країн у визначенні їхніх цільових клієнтів. З штаб-квартирою в Естонії та центрами розробки в Польщі, Україні та Латинській Америці компанія пропонує індивідуальні та інноваційні рішення в різних галузях промисловості, зосереджуючись на FinTech та EdTech, Logistics, e-commerce по всьому світу.

Компанія з 2018 року працює з британським ринком, який складає 30% від загального обсягу продажів. Наразі має 5+ активних британських клієнтів. 

Великої Британії є розвиненою економікою з великою кількістю потенційних клієнтів. Також, близькість тайм зони, високий рівень програмістів і вигідна вартість сервісів роблять Україну цікавою для британських компаній з точки зору аутсорсингу. 

Мета участі в Роуд-шоу -пошук нових клієнтів на конференціях; in-person зустрічі з потенційними та існуючими клієнтами зі свого нетворку; аналіз поточної ситуації на британському ринку, а також впливу війни на бажання британських компаній аутсорсити в Україну. 

Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global, провела близька 35 B2B зустрічей, в основному з компаніями fintech і data management та з клієнтами з нетворкінгу. 

“Дуже задоволений участю в Fintech Connect і TechEx. По-перше, добре бути на офлайн-події після локдаунів і особисто зустрічатися з багатьма чудовими людьми. По-друге, приємно бачити так багато компаній Fintech, IoT, Data та AI, що розвиваються. Я також у захваті від підтримки та інтересу до українських ІТ-компаній серед британських та міжнародних компаній. У мене було декілька зустрічей, які, ймовірно, призведуть до нових проектів наступного року. Дякуємо Асоціації IT Ukraine та USAID за організацію Road Show. Це чудова можливість для компаній отримати нові проекти та представити себе на ринку”, - Андрій Калюжний, CEO 8allocate.

Computools

FinTech | Consumer Service | Retail | HealthCare | 250+ employees | KYIV/ UK, USA, Israel, Norway

FinTech | Consumer Service | Retail | HealthCare | 250+ employees | KYIV/ UK, USA, Israel, Norway

Computools - компанія, що надає повний спектр програмного забезпечення та розробляє рішення, щоб допомогти компаніям задовольнити потреби завтрашнього дня. Клієнти представляють широкий спектр галузей, включаючи фінанси, охорону здоров'я, роздрібну торгівлю, побутові послуги тощо. Ринок Великої Британії складає 10% від загального обсягу продажів компанії.     

Мета участі в Роудшоу - збільшити присутність на британському ринку, розширити мережу бізнес контактів, обмінятися знаннями.    

Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global. Керівник з цифрових інновацій компанії Computools  Валід Бін Халід поділився своєю експертизою в сфері діджиталізації та впровадження діджитал інструментів  в роботу команд на панелі “Shaping Digital Transformation Beyond 2022”,  а також взяв участь в українській дискусійній панелі на Giant Health. 

«Роад-шоу дозволило підвищити присутність компанії на ринку Великої Британії й створило потужний хаб для нетворкінгу та обміну знаннями», - Олег Степанов, Digital Transformation Consultant, UK and Ireland, Computools

Контактна інформація:
Oleg Stepanov, Digital Transformation Consultant in UK and Ireland at Computools
os@computools.com
Waleed Bin Khalid, Head of Digital Innovation at Computools 
lb@computools.com

Devlight

Neobank & FinTech | Retail | HealthCare | 60+ employees | FRANKIVSK

Neobank & FinTech | Retail | HealthCare | 60+ employees | FRANKIVSK

Devlight - компанія з розробки мобільних додатків, яка працює з 2016 року та створює програми світового рівня для лідерів галузі. Ми працюємо зі 100 найкращими компаніями Forbes і створюємо лідерів цифрових категорій. 6 років досвіду розробки мобільних додатків | 35 мільйонів встановлень програми | 50+ проектів.

Ринок Великобританії складає 1% від загального обсягу продажів компанії.

Мета участі в Роудшоу - ознайомитись з британським ринком, знайти нових клієнтів. Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global. CEO Devlight Ігор Поліч виступив на українській дискусійній панелі на Giant Health. 

“Це новий ринок для компанії. Для нас було важливо зрозуміти, наскільки можливо увійти на ринок Великої Британії зараз  в умовах війни в Україні, як британські компанії ставляться до нашого ІТ, який у них рівень підтримки і що треба зробити для виходу на цей ринок і, нарешті, як вони ставляться до загальної рецесії та готові нарощувати потужність своїх замовлень. Як результат ми плануємо відкриття офісу в Лондоні, ми отримали понад 50 контактів потенційних клієнтів, з якими ведемо переговори і пересвідчились, що британський ринок хоче працювати з нами” – Ігор Поліч, CEO Devlight

Lampa Software

EdTech | HealthCare | E-commerce | 80+ employees | VINNITSYA

EdTech | HealthCare | E-commerce | 80+ employees | VINNITSYA

Lampa Software - компанія успішно працює в сфері IT вже 8 років і надає послуги з розробки мобільних додатків, веб-платформ, VOD/OTT Solutions, Smart TV додатків та інших сервісів. Маємо успішний досвід роботи з ведучими медіа-холдингами України та Ізраілю. Завдяки професіоналізму та успішному розвитку IT-рішень Lampa входить до ТОП-50 найкращих розробників програмного забезпечення в Україні.

Ринок Великобританії складає 3 % від загального обсягу продажів компанії. Мета участі в Роуд-шоу - просування компанії на міжнародних ринках, пошук нових партнерів та лідів. Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global, провела багато B2B зустрічей.

“Як перший досвід для нашої компанії – ми цілком задоволені й готові продовжувати дані варіанти розвитку. Організація – на найвищому рівні, заходи різносторонні й кожен з них був по-своєму цікавим й насиченим. Представники Асоціації IT Ukraine були поруч й завжди готові допомогти вирішити будь-які питання, які стосувалися Роуд-шоу”, -  Roman Tymoshchuk, Co-Founder  та  Петро Білинський, Head of Sales

 Контактна інформація:
+380667313155 Петро

Integrity Vision

FinTech | Retail | Telecom | 70+ employees| KYIV

FinTech | Retail | Telecom | 70+ employees| KYIV

Integrity Vision - сервісна компанія, що спеціалізується на автоматизації бізнес-процесів, інтеграційних рішеннях, аутсорсингу, фінансовій безпеці та побудові ІТ-інфраструктур для корпоративного бізнесу. Широкий технологічний стек, надійна партнерська мережа вендорів та професійна команда дозволяють компанії  будувати надійні та якісні рішення для замовників. Понад 12 років компанія допомагає вдосконалювати свій бізнес банкам, ритейлу, телекомунікаційним компаніям та державним установам. Серед клієнтів - Raiffeisen Bank Aval, Ukrsibbank BNP Paribas Group, Credit Agricole Bank, International Bank of Azerbaijan, Vodafone, Київстар, Фармак та інші.

Попереднього досвіду роботи на британському ринку немає. Ринок Великої Британії доволі інтенсивно зростає, і відкриває багато актуальних напрямків для співпраці з локальним бізнесом та ІТ-компаніями. Компанія спеціалізується здебільшого на проектах для фінансового сектору, а ринок Великої Британії входить у трійку світових лідерів по швидкості розвитку банківської сфери. 

Мета участі в Роуд-шоу - пошук можливостей та партнерів задля розширення міжнародних бізнес-горизонтів компанії! Участь в Роуд-шоу - це чудовий шанс зав‘язати нові B2B знайомства, зрозуміти ринок та його потреби зсередини, а також закласти фундамент для майбутніх проектів. Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global.

“Мала велику честь та рада була представляти інтереси України разом за професійними колегами з індустрії. Участь у Роуд-шоу — це цінний досвід для нашої компанії, який допоміг краще зрозуміти ринок Великої Британії та спланувати наступні кроки по співробітництву з локальними партнерами”, -  Інна Соловйова, Генеральна директорка Інтегріті Візіон.

Контактна інформація:
Генеральний директор Інтегріті Візіон - Соловйова Інна Олексіївна.
+38050 330 15 64
is@integrity.com.ua

Relevant Software

FinTech | Insurance | IoT | HealthCare | 150+ employees

FinTech | Insurance | IoT | HealthCare | 150+ employees

Relevant Software - компанія з розробки програмного забезпечення, яка проектує, створює та постачає стандартні продукти світового рівня для компаній зі списку Fortune 500 і перспективних стартапів. Компанія надає команди розробників програмного забезпечення, що складаються з найкращих інженерів з усього світу, використовуючи переваги глобалізації та різноманітності. Понад 200 компаній довірили Relevant створити свої MVP, продукти та розширити команди інженерів.

Ринок Великобританії складає 30% від загального обсягу продажів компанії. Мета участі в Роуд Шоу - отримання нових лідів, аналіз фінтех ринку, здобуття нової інформації у сфері ІТ. Компанія була представлена на стендах Fintech Connect та TechEx Global.

N‐iX

FinTech | E-commerce  | Retail | GameDev | Entertainment | 1000+ employees

N‐iX є Східноєвропейським партнером з надання послуг розробки програмного забезпечення і співпрацює з інноваційними технологічними компаніями Північної Америки, Великої Британії, Швеції та Європи. З 2002 року компанія сформувала стратегічні партнерства з різними світовими лідерами галузі, включаючи OpenText, Novell, Lebara, Currencycloud та більше 50 інших середніх і великих технологічних підприємств. Завдяки роботі центрів розробки в Україні (Львів, Київ), Польщі (Краків) та Болгарії компанія ділиться передовим досвідом в області програмування та глибокими експертними знаннями в галузях фінансів, медицини, туризму, телекомунікацій і управління інформаційними ресурсами підприємств. Компанія є членом IT Export Alliance та ділиться з його учасниками експертизою і знанням ринків, щоб менш досвідчені компанії зростали і були результативніші за кордоном.