Триває реалізація ініціативи IT Export Alliance, яка просувається на міжнародних ринках під брендом Union. В ході другого етапу ініціативи заплановані торговельні місії до Фінляндії та Норвегії. У 2022 році також відбудеться торговельна місія до Німеччини.

IT Export Alliance стартував у вересні 2020 року і реалізується Асоціацією “IT Ukraine” за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Партнери — Державна установа «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» та CIVITTA.

У вересні було запущено офіційний сайт IT Export Alliance. Тут можна знайти актуальні новини про перебіг ініціативи та бізнес-успіхи компаній-учасниць на нових експортних ринках, а також долучитись до IT Export Alliance в якості партнера. Учасниками ініціативи є 17 українських IT-компаній. У їхніх профілях ви знайдете опис кожної компанії, основні спеціалізації та контактні дані. Експортні альянси - поширений у світі формат об'єднання компаній у певній галузі для того, щоб ефективніше завойовувати нові ринки, але IT Export Alliance є одним із перших прикладів такого альянсу в Україні.

«Програма USAID Конкурентоспроможна економіка України запустила пілотні експортні альянси в кількох індустріях, але саме від ІТ експортного альянсу ми очікуємо формування сталої групи компаній, які  системно виходитимуть на нові ринки і працюватимуть зі складними проектами. Навіть якщо компанії конкурують у деяких аспектах бізнесу чи технологічних рішеннях, разом вони зможуть запропонувати набагато ширшу експертизу, різноплановий досвід та більш комплексну ціннісну пропозицію для клієнтів із розвинених ринків. Сподіваємось, що цей пілот виросте від двох десятків компаній на старті до сталого об'єднання українських ІТ компаній, які налагодять системну співпрацю зі скандинавськими країнами, Німеччиною та іншими ринками», — зазначив Валерій Добровольський, керівник ІТ і стартап проектів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

Учасники ініціативи — українські ІТ-компанії, які займаються ІТ-аутсорсингом або розробляють власні продукти. Під час другого етапу ініціативи, до кінця 2021 року, вони візьмуть участь у торговельних місіях до Фінляндії та Норвегії; на третьому етапі, вже наступного року, — до Німеччини. Ці країни були визначені як пріоритетні після проведення дослідження низки експортних ринків. Це дослідження входило до першого етапу ініціативи IT Export Alliance, про результати якого Асоціація “IT Ukraine” розповідала раніше.

«IT Export Alliance — це міжнародна ініціатива, яка допомагає українським ІТ-компаніям отримати експертну підтримку при виході на нові ринки. А іноземним компаніям дає можливість знайти надійних і висококваліфікованих розробників. Унікальність ініціативи полягає в тому, що ми пропонуємо індивідуальні рішення, вивчаючи запити сторін, оцінюючи можливості та ризики.

Union є місточком між українськими технологічними компаніями та міжнародними партнерами. Ініціатива допомагає визначитись зі стратегією виходу на експортний ринок, оптимізувати витрати і сегментувати інвестиції у розвиток», — розповідає Наталія Митрофанова, Віце-президент Асоціації “IT Ukraine” з розвитку міжнародних партнерств.

ТОРГОВЕЛЬНІ МІСІЇ КОМПАНІЙ-УЧАСНИЦЬ ІНІЦІАТИВИ

Партнери ініціативи разом з іноземними консультантами проаналізували 13 європейських експортних ринків та обрали з них три, які продемонстрували найвищий потенціал до співпраці. Після цього розробили маркетингову стратегію для просування українських ІТ-послуг на обраних ринках. Тож, чому для перших торговельних місій були обрані самі ці країни?

Переваги співпраці з Фінляндією:

  1. Останні кілька років експорт українських IT послуг до Фінляндії стрімко зростає — на більше ніж 100% щороку. Потенційними споживачами цифрових послуг є більше 92% населення. Ці два фактори у поєднанні з угодою про асоціацію України та Фінляндії (DCFTA) значно посилюють нашу конкурентоспроможність;
  2. Фінляндія аутсорсить такі види послуг: розробку веб-програм, бізнес-додатків, а також послуги з інформаційної безпеки. Тож українські IT-бізнеси можуть зосередити свій фокус саме на цих видах діяльності у співпраці з партнерами.

Переваги співпраці з Норвегією:

  1. Норвегія — одна з найбільш стабільних та розвинених країн світу, в якій ВВП на душу населення складає 92 556 дол. США та є одним з найвищих у світі;
  2. Норвезький ІТ-ринок демонструє помірне зростання, яке у 2019 році становило 29,4 млрд. євро. Саме на IT сектор припадає понад 38% всього українського експорту до Норвегії, що свідчить про високий попит на нього;
  3. Норвезькі підприємства, як правило, користуються послугами ІТ аутсорсингу. Водночас імпорт ІТ послуг з України до Норвегії демонструє стійке зростання.

Переваги співпраці з Німеччиною:

  1. Останні 5 років Німеччина тісно співпрацює з Україною в галузі IT, причому імпорт ІТ-послуг більш ніж вдвічі більший, ніж експорт: 6,48 млрд дол проти 2,99 млрд дол;
  2. Експорт ІТ-послуг України до Німеччини становить 18% від загального обсягу експортованих послуг. І це вказує на високий потенціал для росту;
  3. Німецький ринок в цілому демонструє помірне зростання в 1,7% протягом 2010-1019 рр, чому сприяє активність в таких секторах, як телеком, IT-послуги та IT hardware.