IT Export Alliance об'єднує стейкхолдерів для обговорення нових викликів в умовах війни

IT Export Alliance об'єднує стейкхолдерів для обговорення нових викликів в умовах війни

24 травня 2022 року командою Union спільно з Норвезько-Українською торговою палатою було проведено вебінар «Українська ІТ-індустрія під час війни», на якому члени IT Export Alliance поділилися досвідом ведення бізнесу в умовах війни та розказали про те, наскільки важливою є міжнародна підтримка, укладання контрактів та запуск нових проєктів з українськими розробниками для зміцнення економіки України. 

Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації IT Ukraine, представив поточний стан індустрії, наголосивши на таких ключових моментах: 

  • ІТ-сектор України стрімко зростає, в середньому на 27% на рік. У першому кварталі 2022 року ІТ-індустрія забезпечила рекордний показник експортного доходу у 2 млрд доларів США у воєнний час. Аналогічний показник у 2021 році становив 1,44 млрд. доларів США.   
  • Українські компанії продовжують виконувати свої зобов’язання і, таким чином 52% з них зберегли 100% своїх контрактів, 32% компаній мають незначні зміни і 90-99% збережених контрактів.  
  • Деяка частина ІТ-фахівців була релокована до західних регіонів ще до початку війни. Нині, 70% ІТ-спеціалістів працюють у безпечних регіонах України, решта 16%, переважно жінки, працюють за кордоном.  
  • Від початку війни 3% ІТ-фахівців, переважно з військовим досвідом, пішли в Збройні Сили. У деяких невеликих компаніях зі штатом до 200 осіб до армії пішли 20% спеціалістів. 9% ІТ-фахівців беруть активну участь у боротьбі на інформаційному фронті, у сфері державної кібербезпеки та підтримки урядових проєктів.   
  • Українська ІТ-спільнота активно підтримує армію. Дослідження “Українська ІТ-Індустрія: перезавантаження в умовах війни”, демонструє, що компанії, які взяли участь в опитуванні, протягом трьох місяців війни перерахували 806 мільйонів гривень на благодійність та гуманітарну допомогу. Таким чином, в загальному складі було придбано та передано 11 102 бронежилета, 6 574 каски, 140 автомобілів, 700 турнікетів, 136 безпілотників, 3 Starlinks та багато іншого для Збройних Сил України. 

Про стан ІТ-індустрії також зауважив Орест Фургала, керівник напрямку альянсів та партнерств, N-iX:

          “Українська ІТ-індустрія продовжує працювати та здатна постачати технологічні проєкти іноземним клієнтам навіть в умовах війни з росією. У N-iX розпочалися нові проєкти, і понад 100 інженерів приєдналися до нашої компанії за останні 3 місяці війни. IT Ukraine, разом із NUCC, робить велику роботу з поширення цих ідей. Як члени правління обох організацій ми з радістю підтримуємо цю діяльність.”

Cеред спікерів заходу були як представники українских бізнесів, так і норвезькі партнери, які співпрацюють з українськими розробниками. Консультант проєкту по норвезькому ринку, який організовує для учасників В2В зустрічі, Стефан Еклунд, CEO Coinno, зазначив, що йому “приємно розуміти, що ІТ-індустрія в Україні працює досить добре”. 

          “Схоже, довгий досвід високоякісного аутсорсингу добре підготував їх до віддаленої роботи. Covid дав ще більше досвіду для їхньої внутрішньої організації. Після окупації Криму ситуація з безпекою була складною і вони мали гарні плани на випадок надзвичайних ситуацій. Схоже, що їм потрібно було приблизно місяць, щоб їх прийняти.

У них гарна інфраструктура для Інтернету – оптоволокно, стільниковий зв'язок та супутникові резервні рішення, і все працює. Захист даних знаходиться на найвищому рівні.” - додав він. 

Під час заходу компанії відзначили важливість міжнародної підтримки України та українського бізнесу. 

          “Ми вдячні всім державам за підтримку українців у ці важкі часи. На вебінарі представники різних організацій прагнули надати якнайбільше інформації про поточну ситуацію в галузі та процеси в ІТ-компаніях та допомогти всім зацікавленим сторонам отримати повне уявлення про перспективи співпраці з українськими постачальниками послуг для свого наступного проєкту. Обираючи українського ІТ-партнера, ви допомагаєте нам платити податки, наймати більше технічних фахівців, жертвувати на благодійність і створювати робочі місця для людей не з ІТ-індустрії. Крім інвестування в українську економіку, ви також отримуєте лояльного та професійного технологічного партнера та додаткові можливості за прийнятну ціну.” - зазначила Ірина Повх, менеджер з розвитку бізнесу, Kindgeek 

Учасники підкреслили важливість подібних заходів, особливо в поточних умовах: 

          “Хочу висловити подяку командам @Union та @Norwegian - Ukrainian Chamber of Commerce (NUCC) за організацію вебінару "Українська ІТ-індустрія під час війни". Вони проробили гарну технічну роботу з його організації та змогли висвітлити багато важливих тем щодо роботи українського ІТ-сектору в умовах війни. 

Окрема подяка @Konstantin Vasyuk, виконавчому директору Асоціації "ІТ України", за відмінний огляд ІТ-ринку та @Viktor Emanuel за те, що поділився тим, як у норвезькій компанії переживають початок війни. 

Я буду радий почути відгуки від норвезьких та інших компаній, щоб зрозуміти, наскільки корисні та затребувані подібні заходи.” - зауважив Ярослав Шевченко, партнер, DataMix 

Іван Дмитрасевич, CEO, UnameIT підтримав Ярослава, зазначивши:  

          “Вдалий і вкрай необхідний в сьогоднішніх умовах вебінар. Учасники з боку Норвегії переконались, що з українським ІТ можна і потрібно працювати. Ми стисло, проте конструктивно, зачепили багато питань від безпеки даних до мотивації команди. Війна показала, що топ пріоритет для більшості ІТ компаній - це безпека людей. В свою чергу наші спеціалісти продемонстрували, що готові продовжувати надавати якісні та вчасні послуги навіть у найскладніші моменти.” 

Організатори проєкту Union і надалі продовжуватимуть діяльність з поширення інформації про ситуацію в ІТ-індустрії України, для забезпечення українських технологічних компаній новими проєктами та їх підтримки у виході на нові ринки. 

Нагадуємо, що ініціатива Union стартувала у вересні 2020 року і реалізується Асоціацією “IT Ukraine” за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Партнери — Державна установа «Офіс з розвитку підприємництва» та CIVITTA