IT Export Alliance: проведено торговельні місії до Скандинавії

IT Export Alliance: проведено торговельні місії до Скандинавії

Другий етап проєкту IT Export Alliance розпочався з проведення 16 стратегічних сесій, які дозволили учасникам сформувати свої цілі щодо виходу на експортні ринки. Учасники окреслили унікальну торговельну пропозицію, який альянс може запропонувати, спираючись на експертизу компаній, та визначили потенційного покупця для нього. 

Консультанти з Норвегії та Фінляндії допомогли компаніям відкоригувати вектори роботи відповідно до потреб та можливостей ринків, прописати план виходу на ринок.  На основі сформованого бачення консультанти провели роботу з норвезьким та фінським бізнес-середовищем та підготували списки потенційних покупців (більш ніж тисячі контактів), які згодом були оптимізовані спільно з учасниками проекту для організації зустрічей. 

Інформацію про учасників проєкту та групи альянсів зібрали в каталог компаній та поділилися з партнерами: Norwegian-Ukrainian Chamber of Commerce, Посольством України в Норвегії, Western Norway Innovation Company, NCE Finance Innovation, Grunderklubben та іншими. 

В рамках підготовки до торговельних місій до Норвегії та Фінляндії для учасників провели вебінар про можливості використання державних закупівель “GPA як додатковий інструмент з пошуку партнерів на міжнародних ринках”, а також брифінг про бізнес-етику на обраних ринках “Business Culture: Finland & Norway”. 

Військове вторгнення росії в Україну стрімко підвищило можливі ризики співпраці з точки зору іноземних бізнесів та відтермінувало інтерес потенційних партнерів до початку роботи з українськими ІТ-компаніями. Консультант з фінського ринку, Антті Макікіро, керуючий партнер Nordig8, підкреслюючи високий потенціал співпраці з українськими розробниками технологічних рішень, прокоментував: «Фінляндія відчуває нестачу ІТ-фахівців і має великий потенціал для української ІТ-індустрії. З початком війни бізнес став трохи сумніватися у правильності вибору часу для старту проєктів в Україні. Фінські компанії хотіли дати українським компаніям час, що створило певну невизначеність для потенційних покупців. На жаль, через це старт деяких великих проєктів в Україні відкладається, але водночас, ми бачимо багато нових невеликих проєктів та компаній, зацікавлених у співпраці з українцями та компаніями, що їх підтримують». 

Аби розвіяти міфи та надати актуальну інформацію про стан ІТ-індустрії України під час військових дій провели вебінар «Українська ІТ-індустрія під час війни», на якому представники як індустрії загалом, так і конкретних компаній поділилися із скандинавськими партнерами власним досвідом роботи під час війни. 

Додатково, організатори IT Export Alliance провели маркетингову та комунікаційну кампанію в соціальних мережах, а також створили зручний для користувачів веб-сайт та сторінку на LinkedIn, які дозволили залучити сотні унікальних відвідувачів на ресурси з інформацією про компанії та їх сервіси.  

Зазначені дії дозволили провести загалом 36 індивідуальних та групових В2В-зустрічей, за результатами яких проводяться перемовини щодо подальшої співпраці. 

«Ми познайомились з багатьома професійними українськими бізнесами, які мають багатопрофільну експертизу. Зустрічі були гарно організовані та відповідали нашим очікуванням. Результатом стали домовленості про щонайменше одну потенційну співпрацю», – поділився представник компанії Vertics, яка є провайдером інноваційних рішень. 

Представник фінської компанії Blue Finance визнав, що вони також мають плани щодо подальшої співпраці, принаймні, з одним із постачальників ІТ-послуг з IT Export Alliance: 

“Не зважаючи на те, що ми шукали експертів в команду та мали різні погляди на ціноутворення з деякими постачальниками, після кількох зустрічей ми нарешті знайшли ідеальне рішення, яке задовольнило обидві сторони. Наразі ми розглядаємо можливість щодо подальшої співпраці з одним із постачальників послуг”. 

Члени IT Export Alliance також очікують на подальшу взаємодію з норвезькими та фінськими покупцями для надання IT-послуг та продуктів. 

"Мені з самого початку сподобалася ідея IT Export Alliance, тому що я розумів важливість та привабливість цього проєкту. Тут є все: і нова форма командної співпраці, і нетворкінг всередині IT Export Alliance у форматі клубу, і можливість працювати з локальними консультантами на досить складних ринках. Чекаємо на продовження проєкту, адже дуже важливо мати можливість розвивати ділові відносини з Європою у воєнний час", - поділився Сергій Середа, співзасновник DataMix - компанії-учасниці проекту. 

Незважаючи на війну, компанії-учасниці проекту продовжують свою роботу та підтримують економіку України. Експортна діяльність підприємств не втрачає свою актуальність та є пріоритетом організаторів проєкту. Відповідно, наразі проводиться робота щодо продовження ініціативи та надання нових можливостей компаніям-учасницям Union підсилити свою експортну діяльність та вийти на нові ринки. 

Нагадуємо, що ініціатива Union стартувала у вересні 2020 року і реалізується Асоціацією “IT Ukraine” за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Партнери — Державна установа «Офіс з розвитку підприємництва» та CIVITTA.